GEÇMİŞTEN GELECEĞE GRAFİK TASARIM

Ömer Faruk Yılmaz
3 min readDec 5, 2020
William “B.J.” Blazkowicz — Wolfenstein Serisi
CHAUVET MAĞARASI

TARİH ÖNCESİ SANAT CHAUVET MAĞARASI

Güney Fransa’daki Ardèche Nehri’nin kireçtaşı platosunda yer alan tesis, 40.000 yıl önce Aurignacian dönemine kadar erken bir tarihte dünyadaki en bilinen ve en iyi korunmuş figüratif çizimleri içerir.

TEXTURA

DÜNYANIN İLK YAZI TİPİ TEXTURA

Matbaanın icadından bu yana birçok yazı tipi üretilmiş. İlk yazı tipi ise 1450’lerde Johannes Gutenberg tarafından İncil basımında kullanılmak için tasarlatılıyor.

MİNYATÜR SANATI

TÜRKLERDE MİNYATÜR SANATI

Türklerde minyatürün 745–840 yılları arasında Uygurlar döneminde ortaya çıktığı düşünülmektedir. 8. yüzyılın ortalarında Turfan bölgesinde Uygur Türklerinin meydana getirdikleri minyatürler daha sonra Türk minyatür sanatının kaynakları olmuştur. Günümüze kadar ulaşan bazı minyatürlü yaprak parçaları, bu dönem minyatürlerinde Maniheizm’in etkili olduğunu gösterir.

İHAP HULUSİ GÖREY

TÜRKİYE’NİN İLK REKLAM SANATÇISI İHAP HULUSİ GÖREY

1898 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. İlk ve ortaöğretimini İngiliz okullarında tamamlamıştır. Resim meraklısı bir anneyle mimar bir babadan dünyaya gelen İhap Hulusi o yıllarda yaptığı resimleri 1917 yılında Mısır’dan Almanya’daki bir ressama olan Prof. Ludwig Hohlwein gönderir ve mektuplaşarak resim eğitimine başlar. 1920 yılında resim öğrenimini almak için Almanya’ya gitmiştir ve orada eğitim görmüştür. 3 yıl resim 2 yıl da grafik tasarım eğitimi almıştır. 1923’de Galatasaray Lisesi’nde karma sergi ile 6 eseriyle yurtdışından katılmıştır. Bunlar Türkiye’de sergilene ilk çalışmalarıdır. 1925 yılında Türkiye’ye dönerek İstanbul’da Serbest Grafiker olarak çalışmaya başlamıştır. O yıllarda batıda birçok reklam sanatçısına olmasına rağmen, Türkiye’de batılı anlamda afişi başlatan ilk sanatçı İhab Hulusi Görey’dir. Yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti’nin görsel kimliğinin oluşturulmasında katkı sağlamıştır.2

İhap Hulusi Görey’in tasarımlardan bir kaç tanesi.
William “B.J.” Blazkowicz — Wolfenstein Serisi

OYUNLARDAKİ TASARIM DEĞİŞİKLİKLERİ

Teknolojinin hızlı gelişmesiyle arttırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) teknolojilerinin tasarım içine daha çok girecektir. Bu iki mecranın gelişmesiyle grafik tasarımda, hareketli tasarımı ile etkileşim tasarım alanları yoğunlaşacaktır. Oyun tasarımlarının ulaştığı nokta hem illüstrasyonların zenginliğini hem de etkileşimli cihazların geldiği noktayı özetler niteliktedir.

KAYNAKLAR

http://whc.unesco.org/en/list/1426 (UNESCO World Heritage Centre web sitesi)

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/949734 (Akdeniz Sanat Dergisi)

https://musicmayhemmagazine.com/the-history-of-the-first-world-font/ (Music Mayhem Magazine web sitesi)

https://www.youtube.com/watch?v=cfBvrFps9VM (Videmy youtube kanalı)

https://www.aliburakcesur.com/tipografi-ve-yaz-tipleri/#:~:text=%C4%B0lk%20font%20ise%201450'lerde,Ad%C4%B1%20Textura.&text=gelen%20anlam%C4%B1ndaki%20'%C4%B0talik'%20kelimesini%20kullan%C4%B1yoruz. (Dijital Günlük|Ali Burak Cesur blogu)

https://www.kulturportali.gov.tr/portal/minyatursanati (Türkiye Kültür Portalı)

--

--

Ömer Faruk Yılmaz
0 Followers

ijital pazarlama tutkunu, stratejik düşünme ve yaratıcı içerik yönetimiyle markaları büyüten bir profesyonelim. Trendleri takip ederek dönüşüm sağlama hedefim.